Irritabel tarmsyndrom (irritable bowel syndrome – IBS) er en fellesbetegnelse for flere plager knyttet til tarm og fordøyelse. Den kan ramme i alle aldre og anslås å ramme mellom 8-25% av den norske befolkning.

IBS Årsaker

Det finnes ulike teorier om hvorfor noen utvikler irritabel tarm (IBS). En av teoriene er at pasienter med tilstanden har en økt følsomhet i tarmen og takler dermed ytre påkjenninger dårligere enn andre. Dette kan føre til luftansamlinger, forstoppelse og/eller diaré. Andre faktorer som kan spille inn er arvelighet, kosthold, tykktarmsbakterier, lavgradert inflammasjon og unormale hormonproduserende celler i mage og tarm. Psykologiske faktorer som angst og depresjon regnes ikke som direkte årsaker til irritabel tarm, men kan derimot bidra til å forverre symptomene. Nyere kunnskap kan tyde på at tarmen kan reagere på visse typer karbohydraten i maten. Hos noen kan muligens dette være en av årsaksfaktorene.

 

IBS symptomer

Det finnes flere symptomer på irritabelt tarm og disse kan variere fra person til person.
De vanligste symptomene på irritabel tarm er:

 • Endret avføringsmønster (For eksempel diare eller forstoppelse)
 • Smerter eller ubehag i magen
 • Mye tarmluft
 • Oppblåsthet

Andre symptomer som hodepine, angst- og depresjon, søvnproblemer med mer kan også forekomme. Det er viktig å være obs på at dette også kan være symptomer på andre tilstander eller sykdommer, eller ikke være noe i det hele tatt. Kontakt lege ved mistanke om at noe er galt.

IBS behandling

De fleste med irritabel tarm har kun milde til moderate symptomer og plager. Dermed er det ikke alltid behov for hverken lege eller medikamenter. For flere kan vissheten om at man ikke lider av en alvorlig sykdom, samt kunnskap rundt tilstanden være tilstrekkelig behandling. For andre kan et tilpasset kosthold ha gode effekter og føre til at symptomene blir mindre plagsomme.

Irritabel tarm kosthold

Det anbefales at man inntar regelemessige måltider bestående av sunn og variert mat. En FODMAP-redusert diett anbefales ofte. Denne typen matvarer har et høyt innhold av sukkeralkoholer og kortkjedede karbohydrater. Laktose går innunder denne kategorien. Man må ikke kutte ut matvarer i FODMAP-kategorien, men ved å finne sin tolleransegrense kan man oppleve at plagene knyttet til IBS reduseres.

 

Kilder:
Irritabel-tarm.com
Nhi.no
Helsenorge.no

Magiro er et kosttilskudd med naturlige virkestoffer som kan hjelpe mot flere av de vanligste mageproblemene folk plages med i dag. Personer som har slitt med luft i magen, sure oppstøt eller løs mage har fått hjelp etter de begynte med Magiro.

Virkestoffene i Magiro består av hyllebær, fennikel og ryllik hvor alle kan ha en positiv effekt på magehelsen.

Produktet kan virke regulerende ved løs mage, lindre halsbrann og virke syrenøytraliserende. Dette er problemer som kan gå utover livskvaliteten til de det gjelder, men med Magiro kan dette endres til det bedre.

Prøv Magiro i 30 dager til halv pris.
Du betaler kun 125,- Porto/ekspedisjon er inkludert.

  Magiro endelig lansert i Norge!

  Jeg ønsker å prøve abonnement på Magiro. Vennligst send meg 30 dagers forbruk av Magiro til halv pris. Jeg betaler kun kr. 125,- Porto og eksp.kostnader er inkludert. Jeg er ikke forpliktet til fremtidig kjøp, men forplikter meg til å si opp abonnementet innen endringsfristen hvis jeg ikke ønsker å få tilsendt mer. Tilbudet gjelder kun nye abonnenter, myndige personer (minst 18 år) og en gang pr. person.

  JA TAKK, SEND MIN PRØVEPAKKE NÅ!

  NÆRINGSINNHOLD: Hyllebær (Sambucus Nigra), fennikel og ryllik

  Anbefalt daglig dosering er 2 tabletter om dagen.
  En boks Magiro inneholder 60 tabletter og er nok til 30 dager etter anbefalt dosering.

  Kosttilskudd skal ikke erstatte et variert kosthold. Sprekere Liv anbefaler alle fysisk aktivitet, samt et sunt og variert kosthold. Produktet bør oppbevares svalt eller i romtemperatur, beskyttet mot sollys. Produktet oppbevares utilgjengelig for barn. Ved allergi eller usikkerhet om bruk av produkt, kontakt lege for mer informasjon.

  Har du spørsmål om Magiro, eller ditt abonnement – Send en e-post til post@sprekereliv.no eller ring 85416299 hverdager mellom 12:00-15:00